Σέρβικα στη Λάρισα

 


Σέρβικα

 

Από τον περασμένο αιώνα η σέρβικη γλώσσα ήταν μία γλώσσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες, όχι μόνο λόγω των πολύ καλών σχέσεων που είχε ανέκαθεν η χώρα μας με τους ομόδοξους Σέρβους, αλλά και λόγω του ότι η γειτονική χώρα αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για πολλούς Έλληνες φοιτητές και τα τελευταία χώρα λόγω των αυξανόμενων οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.


Τα Σέρβικα είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιείται ως επίσημη σε αρκετές χώρες (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία -Ερζεγοβίνη), είναι η μητρική γλώσσα περίπου 10 εκατομμυρίων Σέρβων, Μαυροβούνιων και Σερβοβόσνιων, ενώ ομιλείται και από την μικρή (πλέον) σέρβικη μειονότητα της Κροατίας, από τους Σέρβους του Κοσσόβου και των Σκοπίων.


Η Σέρβικη γλώσσα ανήκει στην δυτική ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών  και στο βαλκανικό γλωσσικό σύνδεσμο και διαθέτει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό, το οποίο αποτυπώνεται στη φράση: «Γράψε όπως μιλάς και διάβασε όπως είναι γραμμένο», αρχή που χρησιμοποιήθηκε από τον Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς (Vuk Stefanović Karadžić) όταν αναμόρφωσε την Κυριλλική γραφή των Σέρβικων τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, οι λέξεις γράφονται όπως προφέρονται και κάθε γράμμα αντιπροσωπεύει έναν ήχο.


Ένα άλλο σπάνιο χαρακτηριστικό της Σερβικής γλώσσας είναι η παρουσία δύο αλφαβήτων, του Κυριλλικού και του Λατινικού, τα οποία είναι σχεδόν ισοδύναμα. Αυτό οφείλεται σε ιστορικούς λόγους, καθώς μέρος του πληθυσμού, που μιλούσε τη γλώσσα στη Δαλματία, ήταν υπό τη δυτική επιρροή αρχικά της Βενετίας και εν συνεχεία της Αυστρο – Ουγγαρίας ενώ το υπόλοιπο υπό την ανατολική επιρροή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Όλοι  οι κάτοικοι της Σερβίας είναι εξοικειωμένοι και με τα δύο αλφάβητα ενώ, από το 2006, το επίσημο αλφάβητο της χώρας είναι το Κυριλλικό, (με εκαβική προφορά και 30 γράμματα), άλλα χρησιμοποιείται και το σερβικό λατινικό αλφάβητο, καθώς στο σχολείο διδάσκονται και τα δύο αλφάβητα.


Η Σερβική γλώσσα έχει μεγάλη ομοιότητα με τα Κροατικά και με την λεγόμενη Βοσνιακή γλώσσα (Bošnjački jezik), τόσο στο επίπεδο της γραμματικής όσο και στο λεξιλόγιο. Οι ομοιότητες είναι τέτοιες που επιτρέπουν στους ομιλητές των γλωσσών αυτών να επικοινωνούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Ποιους αφορά η εκμάθηση της Σέρβικης γλώσσας;

 

Αυτούς που σκέπτονται να εργαστούν, ή να συνεργαστούν με κάποια σέρβικη ή ελληνική επιχείρηση που εδρεύει στη Σερβία, το Μαυροβούνιο ή την σέρβικη δημοκρατία της Βοσνίας, εκείνους που θέλουν να σπουδάσουν στη Σερβία, ή όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά των σλαβικών γλωσσών.

 


Μαθήματα Σερβικής γλώσσας στα Κέντρα μας

 

 

 • Ειδικά ταχύρυθμα προγράμματα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των εξετάσεων

 • Υπεύθυνη προετοιμασία για εξετάσεις αναγνωρισμένων πτυχίων

 

 

 

Σερβικά με "ζωντανά" μαθήματα εξ αποστάσεως (e-learning) μέσω διαδικτύου (περισσότερα εδώ) σε ανοικτά ή και κλειστά τμήματα με πλήρη υποστήριξη από διδάσκοντες καθηγητές. 

e-learning


 

Αν είστε ενήλικας και επιθυμείτε

 • να μάθετε σέρβικα
 • να αποκτήσετε σύντομα ένα αναγνωρισμένο πτυχίο
 • να επικοινωνείτε με άνεση και ευχέρεια στο χώρο εργασίας σας

 

Όμως...


 • δεν έχετε χρόνο παρακολούθησης σε ένα Κέντρο
 • δεν έχετε πρόσβαση στην περιοχή σας σε ένα Κέντρο εξειδικευμένο στην προετοιμασία για το πτυχίο που ζητάτε

 

 

...τότε επιλέξτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μέσω διαδικτύου με την σύγχρονη πλατφόρμα web@class !


 επειδή

 • δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε από τον χώρο σας και έτσι γλυτώνετε χρόνο και έξοδα μετακίνησης
 • τα προγράμματα είναι ευέλικτα ως προς τον χρόνο παρακολούθησης (τμήματα πρωινά-απογευματινά-βραδινά), επτά ημέρες την εβδομάδα
 • τα μαθήματα είναι «ζωντανά», βλέπετε, συμμετέχετε, συνομιλείτε με τους συμμαθητές σας και τον καθηγητή σας
 • έχετε τα βιβλία μπροστά σας, τα βλέπετε ζωντανά στην οθόνη του υπολογιστή σας, μπορείτε να γράψετε  και ο καθηγητής σας εξετάζει και λύνει τις απορίες σας
 • και το πιο σημαντικό… το μάθημα γίνεται εγγραφή και αν το χάσετε… μπορείτε  να το ξαναδείτε!

 


 • Η μεθοδολογία μας υποστηρίζεται αποκλειστικά από έμπειρους καθηγητές των Κέντρων μας.
 • Η σύγχρονη πλατφόρμα μας ΔΕΝ είναι Skype!


    Αν επιθυμείτε να μας γνωρίσετε από κοντά συμπληρώστε την φόρμα


                                                      εδώ


    και σας προσφέρουμε την συμμετοχή σας σε ένα DEMO ζωντανό μάθημα

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα διαδικτυακά μαθήματα (e-learning) δεν είναι μαγνητοσκοπημένα μαθήματα ή αυτοδιδασκαλία. Είναι ΖΩΝΤΑΝΑ μαθήματα και όλες οι ώρες μαθημάτων που σας προσφέρουμε είναι ώρες πραγματικής διδασκαλίας με καθηγητή. Λειτουργούν τμήματα κλειστά (2 έως 4 άτομα) αλλά και ανοικτά (5 έως 8 άτομα). Υπάρχει και η δυνατότητα ατομικών μαθημάτων.


Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την μέθοδο web@class:

http://www.chatzistergiou.gr/faq-e-learning

Ξένες Γλώσσες

Ψηφοφορία

Για ποια από τα παρακάτω θα θέλατε να σας ενημερώνουμε από την ιστοσελίδα μας:

Mailing List

Mailing List

Αν θέλετε να σας κρατάμε πάντα ενήμερους αφήστε μας εδώ το e-mail σας.